Olika Recept Och Fina Dekorationer!

Chokladsnittar

Tips! :) Min sambo gillar dom bättre när dom är knapriga rakt igenom istället för sega i mitten så ha dom i så fall inne några minuter längre istället! :) 

 

Hållbarhet och förvaring:

Kakorna håller sig minst 2 veckor i burk med tättslutande lock i rumstemperatur. Går också bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 4 msk ljus sirap
  • 4,5 dl vetemjöl

Garnering:

  • ca 6 msk pärlsocker

Gör så här:
●Mät upp smöret och skär det i mindre bitar så att det blir mjukt fort. Tillsätt strösocker. Låt stå framme några minuter så det blir mjukt.
Ta fram övriga ingredienser och plåtar med bakplåtspapper under tiden (2 plåtar om du gör en sats).

●Vispa smör och strösocker till en jämn smet.

Använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin med visp

●Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt. Vispa till en jämn smet.

●Tillsätt kakao och ljus sirap. Vispa till en jämn smet.

●Tillsätt vetemjöl. Vispa tills smeten går ihop. Tryck sedan enkelt ihop kakdegen till en boll.

●Dela degen i 6 lika stora delar och rulla ut till 6 längder lika långa som plåten på 2 plåtar, alltså 3 längder på varje plåt (antal gäller 1 sats).

●Platta till längderna lite grann. Strö över pärlsocker och tryck till pärlsockret lite grann så det fastnar lite grann i kakdegen.

●Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 12 minuter. Låt dem svalna ca 2 minuter på plåten. Skär dem därefter genast i sneda bitar med en vass kniv.

 

 

 

 

 

Saffrans Drömmar 

Ingredienser:

  • 0,5 g saffran
  • 0,5 tsk vatten
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocke
  • 0,5 dl matolja (eller rapsolja)
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 2 dl vetemjöl

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Häll saffranet i botten på en bunke och ha i vattnet och låt det dra ett par minuter.
  3. Lägg i smör och socker i bunken och vispa samman så att du har en gyllengul röra.
  4. Tillsätt oljan lite i taget under omrörning. Blanda hjorthornssalt och vetemjöl och blanda i till en smidig deg.
  5. Rulla matskedsstora bollar av degen och lägg på plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
  7. Låt kakorna kallna på plåten.

 

 

 

 

Annas Alla Hjärtans Dag Tårta

Ingredienser:

  • 4 äggvitor
    3 dl strösocker 
    ca 5 dl vispgrädde
    chocklad pudding
    bananer

Dekoration:

  • röd hushållsfärg
    marsipan
    sockerhjärtan eller strössel

 

Gör så här:

  1. Vispa äggvitor och socker till en fast maräng i en rostfri bunke. Du ska kunna vända upp och ner på bunken utan att marängen trillar ut!
  2. Sätt bunken över vatten bad och vispa några minuter tills socker kristallerna har smält!
    Sedan tar du bort bunken från vattenbadet och vispar tills marängen har svalnat nästan helt!
  3. Spritsa ut marängen till 3 lika stora hjärtan/cirklar på bakplåts papper!
    ( Beroende på hur stor tårta du ska ha! )
  4. In i ugnen på 100 grader i ca 1 timme!
  5. Glöm inte att vispa ihop din choklad pudding och ställ in i kylen till att stelna!
  6. När du har tagit ut dina marängbottnar och dom har svalnat helt så är de dags att lägga ihop din tårta!

Nu när du ska lägga ihop din tårta så kan man göra lite som man själv vill men jag gjorde såhär!

  1. En maräng botten sedan på med choklad puddingen.
  2. På med mellersta maräng lagret och på med LITE choklad pudding till men här lägger ja skivade bananer på också!
  3. Översta lagret med maräng ska på och sedan klä gela tårtan med vispad grädde!
  4. Jag sparade lite grädde till dekorationen som ja färgade rosa med hjälp av min hushålls färg!
    Man kan göra marsipan rosor och lägga på.
  5. Till sist spritsade ja ut min rosa grädde till lite fina mönster och liknande sen la ja på mina marsipan rosor och strödde över lite socker hjärtan!

 

 

 

 

Tigerkaka

Ingredienser:
50 gram smör
2 ägg
1 dl mjölk
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
2 msk kakao

Gör så här:

 

  1. Sätt ugnen till 175 grader.
  2. Börja med att smöra och ströa en sockerkakasform med ströbröd.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Smält smöret och blanda ner mjölken. Rör sedan ner i den fluffiga smeten.
  5. Blanda vetemjölet och bakpulvret väl. Sen siktar du ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker i smeten och rör tills smeten blir helt slät.
  6. Häll ner ca 2/3 av smeten i sockerkakformen och blanda sedan ner kakaon i den resterande smeten.
  7. Ringla ner kakaosmeten i formen så att den bildar ett mönster i mitten av vaniljsmeten.
  8. Grädda i ca 40 minuter i 175 grader och känn med en sticka när den är klar. Stickan ska inte vara kladdig. Låt den svalna i några minuter innan den vänds upp och ner på en tallrik och låt den bli kall under formen.

 

 

Drömmar

Ingredienser:

    100 g smör
    2 dl strösocker
    2 tsk vaniljsocker
    1 dl matolja
    1 tsk hjorthornssalt
    knappt ca 4 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Låt smöret blir rumsvarmt.
  2. Häll på strösocker och vaniljsocker.
  3. Kör med elvisp till en jämn smet.
  4. Tillsätt olja och hjorthornssalt.
  5. Kör med elvisp till en jämn smet.
  6. Tillsätt vetemjölet.
  7. Kör med elvisp till en smulig smet.
  8.  Tryck ihop till en deg på bakbordet.
  9. Ta en bit av smeten i taget och rulla till en boll och lägg på plåtar.
  10. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 20 minuter. (Samma tid och temperatur med varmluftsinställning.)

 

 

 

 

 

 

Spröda maränger

 

Ingredienser:

    1 st äggvita
    2.5 dl strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    1 tsk hjorthornssalt
    1 msk potatismjöl

 

Gör så här:

  1. Vispa äggvitan till hårt skum med elvisp. Tillsätt socker, vaniljsocker, hjorthornssalt och potatismjöl och rör ihop alltihop försiktigt med en sked till en jämn smet.
  2. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att ha lite avstånd mellan klickarna eftersom de växer i ugnen.
  3. Klicka ut små klickar så att det blir ca 30 st så blir de lagom stora - färre klickar ger större maränger.
  4. Grädda mitt i ugnen i 125 grader i 40 minuter.
  5. Låt svalna på plåten. Förvara marängerna i en burk med lock.

 

 

 

 

 

Strassburgare

 

Ingredienser:

100 g smör
0.5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1.25 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
Garnering:
ev. gelé, florsocker, smält choklad

 

Gör så här:

 

  1. Låt smöret bli rumstempererat. Rör smör, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet.
  2. Tillsätt potatismjöl och vetemjöl lite i sänder och rör kraftigt hela tiden gärna med elvisp.
  3. Spritsa degen med maskin eller för hand genom en krusig sprits till längder på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10 minuter. Låt svalna.

Garnering: Spritsa lite gelé på varje kaka, sikta florsocker över dem eller doppa ena änden i smält choklad.

Tips:

För hand är det ganska jobbigt att spritsa så en köksmaskin med spritstillsats är att rekommendera.
Om du doppar kakorna i choklad: Lägg kakorna på bakplåtspapper tills chokladen stelnar så lossnar de lätt. Räkna med 30 minuter till 2 timmar beroende på temperaturen de står i.
Ju svalare desto snabbare stelnar chokladen.

 

 

 

 

Schackrutor

 

 

Ingredienser:

    200 g smör
    1 dl strösocker
    4.5 dl vetemjöl
    2 tsk vaniljsocker
    2 msk kakao

 

Gör så här:

 

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme en stund så smöret blir mjukt.
  2. Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.
  3. Sikta i vetemjölet.
  4. Fortsätt använda elvispen och kör ihop till en deg med stora smulor
  5. Tryck ihop degen till en boll. Dela bollen i två delar.
  6. Ta den ena halvan av degen och lägg i bunken och tillsätt vaniljsocker.
  7. Vispa till en jämn smet.
  8. Tryck ihop degen till en boll.
  9. Ta den andra halvan av degen och lägg i bunken och tillsätt kakao.
  10. Vispa till en jämn smet.
  11. Tryck ihop degen till en boll.
  12. Ta upp bollarna på en bänk och dela dem i 2 delar så du har 4 st bollar, 2 ljusa och 2 mörka.
  13. Rulla ut bollarna till längder.
  14. Tryck till längderna så de får en kvadratisk form.
  15. Lägg längderna tätt ihop, varannan mörk och ljus och tryck lite lätt ihop. Försök att få den att bli så kvadratisk som möjligt, med raka kanter.
  16. Vira in den kvadratiska kakdegen i plastfolie och lägg i kylskåp ca 2 timmar eller frysen ca 30 minuter.
  17. Ta fram kakdegen och ta bort plastfolien och lägg den på en skärbräda.
  18. Skär ca 3-4 mm tjocka bitar med en vass kniv.
  19. Lägg kakorna på plåtar. Om du skurit dem lite olika tjocka, sortera dem gärna så att de som hamnar på samma plåt har ungefär samma tjocklek.
  20. Grädda kakorna mitt i ugnen i 200°C i ca 8-10 minuter. De ska knappt få någon färg, bara lite tendens till gyllene färg i kanten.
  21. Låt kakorna svalna utan bakhandduk, jag brukar lägga dem på köksbänken.
  22. Förvara sedan i burkar eller frys in dem.

 

 

 

 

 

Fransk maräng tårta

 

 

Ingredienser:

7 st äggvitor
5 dl strösocker
1 nypa salt
3 dl vispgrädde
Blåbär, Hallon, Jordgubbar eller andra bär!

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
  3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).
  4. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält.
  5. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
  6. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.
  8. Låt svalna helt
  9. Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen.
  10. Strö över färska bär.

 

 

 

 

 

Cheesecake

 

Ingredienser:

Botten 150 g kex
75 g smält smör

Cheesecakefyllning:

300 g Philadelphiaost
250 g keso
1.75 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Dekoration:

50 g mörk choklad
Färska bär, t.ex. Jordgubbar, Hallon, Vinbär, Blåbär, Björnbär m.m
Ev. florsocker att pudra ovanpå

Gör så här:

  1. Botten... Krossa eller mixa kexen till fina smulor och blanda smulorna med det smälta smöret.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och den löstagbara kanten på en rundform, 18–24 cm i diameter, och tryck ut degen i ett jämnt lager. Låt stå i kylen i 20 minuter.
  3. Cheesecakefyllning...  Vispa ihop philadelphia, keso, socker, grädde och vaniljsocker till en tjock smet som fortfarande ska gå att hälla.
  4. Häll smeten över kexbottnen och in i frysen tills den börjat stelna uppe på.

        Dekoration:

  1. Bryt chokladen i bitar och smält den i en rostfri skål över vattenbad. Låt svalna något.
  2. Ringla chokladen över cheesecaken.
  3. Låt tårtan stå i frysen i ca 6–8 timmar.
  4. Ta ut tårtan ur frysen cirka 30 minuter före servering. Dekorera med dina favoritbär och pudra gärna över lite florsocker.

 

 

 

 

 

Kladdkaka

 

Ingredienser:

2 st ägg

3 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

1.5 dl vetemjöl

1 dl smör, smält

 

vispgrädde

 

Gör så här

  1. Blanda äggen och sockret  med en trägaffel.
  2. Sila sedan ner resten av ingredienserna, häll sist ner det smälta smöret.
  3. Smöra en form med löstagbar kant och bröa med lite ströbröd.
  4. Ner med godheten i formen och ställ in i ugnen. (180 grader)
  5. Där inne ska den vila i ca 20-25 minuter.
  6. Ta ut kakan ur ugnen och låt gärna vila i 30 min (om du kan hålla dig så länge).
  7. Sedan serverar du kakan med lätt vispad grädde.

 

 

 

 

 

Rabarberbullar

 

 

Till bullarna behöver du:

3 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

 

Till fyllningen behöver du:

1 liter skivade rabarber
3 dl strösocker
1 färsk vaniljstång (Alternativ lite vanilj socker)
Saft av 1 citron
2 msk vatten
300 g mjukt smör

Ägg till pensling
Pärlsocker till garnering

 

  1. Värm mjölken i en kastrull tills den är fingerljummen, 37 grader.

  2. Smula ner jästen i en skål och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och blanda samman tills degen börjar släppa från kanten av skålen. Spara resterande mjöl till utbakningen.

  4. Låt degen jäsa i skålen under en handduk tills degen är dubbelt så stor. Det tar ca 45–60 minuter.

  5. Under tiden börjar vi med fyllningen:

    Koka rabarber, strösocker, vanilj stång (Vanilj socker), citronsaft och 2 msk vatten till en kompott. Inget mer vatten behöver tillsättas eftersom rabarber innehåller så mycket vatten redan. Låt den nu koka tills nästan all vätska kokat bort (det tar cirka 30 minuter) sedan låt den svalna.

  6. Sätt ugnen på 200 grader.

  7. Lägg upp degen på en mjölad bänk och kavla ut vetedegen (utan att knåda den) ganska tunt (cirka 1 cm). Mosa samman det mjuka smöret och bred detta på degen. (Strö gärna över lite socker innan kompotten ska på). Bred ut kompotten ovanpå.

  8. Rulla ihop den till en rulle. Lägg skarven neråt och skiva rullen i 2 cm tjocka skivor. Det ska bli cirka 20 bullar.

  9. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper med endast cirka 2 cm mellanrum, de ska jäsa samman till ett brytbröd.

  10. Låt nu bullarna jäsa under en handduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.

  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

  12. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

  13. Låt dem svalna och bryt sedan loss dem från varandra.

 

 

 

 

 

Marängtårta

 

Du behöver detta till 1 tårta (6-8 bitar):

4 äggvitor

ca 2-6 dl strösocker

ca 5 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

1 liter bär (Tänk på att tårtan är mycket söt så välj exempelvis Hallon, vinbär, blåbär eller blanda olika bär)

strössel till garnering

 

Gör så här:

Börja med att vispa upp äggvitorna och sockret i en skål till en fast, fluffig smet. Sedan vispa bort socker kristallerna från smeten över vattenbad. Lägg bakplåts pappret på plåten och rita sedan ringar i önskade storlekar.
Sedan kan du börja spritsa ut din maräng i dina mallar. Tänk på att du ska ha 3 våningar så gör en stor, mellan och en som är minst.

In i ugnen och grätta dom i 100 grader. Låt stå inne i ugnen 1 timme det är inte omöjligt att den behöver 1½ timme också. Stäng av ugnen och öppna luckan lite, låt stå öppen tills marängen har svalnat.

Vispa ihop grädden med ditt vaniljsocker om du inte redan gjort de medans marängen var i ugnen vill säga.

 

Lägg den största bottnen på ett tårtfat eller något liknande sedan klickar du ut grädden och strör på lite bär, fortsätt likadant med resten av bottnarna och grädden.

 

Dekoration:

Du kan riva choklad och strö över, strö godis, lägga mer bär, pudra florsocker eller strö lite strössel.

Välkommen

Välkommen till annabakar.n.nu.

Facebook
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)